הבלוג

תגידו, גבינה זה טבעוני?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

חג השבועות מתקרב אלינו בצעדי ענק, ובאמת הרבה זמן לא אכלנו משהו מתוק… :-)

באופן אישי, אני חובבת עוגות גבינה נלהבת ביותר, גם האפויות וגם אלו שלא…. מזה תקופה ארוכה המייל שלי מופגז בבקשות לעוגה שתהווה תחליף טבעוני לעוגות הגבינה המסורתיות של חג השבועות. אם נודה על האמת, חג השבועות עוסק בכל תנובת הארץ (כולל הקרבת קורבנות) ולא רק בגבינות אבל החג הזה הפך איכשהו לחג הגבינות וכל יצרני החלב חוגגים בחג הזה במיוחד.

אגב, בפוסט הבא בתור מובא לכם מתכון לעוגת גבינה רגילה וקלילה שגם מאד קלה להכנה- היא עם גבינה, אבל ללא ביצים ולמעשה יש בה רק חמישה רכיבים- שווה הצצה.

אבל לענייננו, איפה היינו? אה, כן. חג שבועות. אחד משלושת הרגלים. קצת היסטוריה על מנהגי החג: כאמור, בחג זה הוקרבו חיות לקורבן בבית המקדש וכן ניתנה “מנחת לחם” היות ומדובר בתקופה בשנה בה נעשה קציר חיטים. בחג השבועות, ובשונה מכל המנחות מודגש כי על המנחה להיות חמץ כלומר חיטה/שעורה שתפחה.  נהגו גם לקשט את בתי הכנסיות בצימחייה יש גם טענה שנהגו להציב עצים בבתי הכנסת ובבתים בתקופה זו, אבל בגלל הקישור האוטומטי לנצרות ולעצי האשוח בחג המולד- בוטל נוהג זה. בחג זה קוראים גם את מגילת רות וכרגיל לומדים תורה.

לנו, “החילוניים”, נשאר כמעט רק נוהג אחד- אכילת מוצרי גבינה “מלחמת מים” וטקסי ביכורי הארץ במושבים ובקיבוצים. שהוא מקסים ומהנה, במיוחד עם הילדים- זה הזמן להתחיל לחדש קשרים עם החבר הקיבוצניק מהיסודי ולמצוא לכם איזה קיבוץ, כפר או מושב לבלות בו את חג השבועות.

אז למה עוגה טבעונית לשבועות? ראשית- כי ביקשתם כל כך יפה , שנית- כי זה אתגר מבחינתי, ומי אני שאסרב לאתגרים! נוסף על כך היא כמובן טעימה (במונחים אובייקטיבים של טעימה ע”י קרניבורים וחובבי עוגות גבינה “אמיתיות”)  ובקיצור אתם מוזמנים לנסות. במקום או בנוסף לעוגת הגבינה הרגילה שלכם.

 

עוגה טבעונית לחג השבועות:

חומרים לעוגה תבנית עגולה בקוטר 24 ס”מ:

500 גרם יוגורט סויה מעודן 1.8% ללא תוספת פרי (4 גביעים)

100 גרם שקדים טחונים מולבנים (1 כוס)

200 גרם מים (1 כוס)

100 גרם סוכר (1/2 כוס)

70 גרם קמח לבן (1/2 כוס)

קליפה מגוררת מלימון אחד

80 גרם אבקת אינסטנט פודינג וניל (1 שקית)

1 כפית תמצית וניל

 

חומרים לפירורי עוגיות טחינה:

60 גרם טחינה גולמית (1/4 כוס)

20 גרם שמן קנולה (2 כפות)

100 גרם סוכר (1/2 כוס )

1/4 כפית אבקת אפיה

קמצוץ מלח

 

חומרים לקונפיטורת אוכמניות כחולות:

150 גרם אוכמניות טריות/קפואות

150 גרם סוכר

1 כפית מיץ לימון

1 ליבה של תפוח (כולל הגרעינים)

או לחילופין ניתן להשתמש ב- 200 גרם קונפיטורת אוכמניות מבוססת על פקטין

 

אופן הכנה:

1. מכינים את העוגה:

בקערה גדולה טורפים באמצעות מטרפה ידנית/חשמלית את כל חומרי העוגה, לפי סדר הופעתם, עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים.

מוזגים את הבלילה לתבנית ואופים למשך 20 דקות ב 150 מעלות צלזיוס. מנמיכים את חום התנור ל 125 מעלות מבלי להוציא את העוגה וממשיכים לאפות למשך 50 דקות. מעבירים את העוגה למקרר למשך 24 שעות והפעם בלי קיצורי דרך אחרת העוגה תהיה אמנם מאד טעימה, אך לא יציבה מספיק בשביל לחתוך בצורה יפה.

 2. מכינים את פירורי עוגיות הטחינה:

מערבבים את כל חומרי פירורי עוגיות הטחינה, משטחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים ב- 190 מעלות צלזיוס למשך 8-12 דקות. עד להזהבה. מוציאים מהתנור ומצננים לגמרי, מפוררים באמצעות הידיים לפירורים גסים ושומרים בקופסא אטומה.

3. מכינים את קונפיטורית האוכמניות:

משרים בקערה את כל רכיבי הקונפיטוריה ללילה. מסננים את הפירות, ומוזגים את הנוזל לסיר. מביאים לרתיחה. מנמיכים להבה וממשיכים לבשל כ20 דקות. מוסיפים את האוכמניות ואת ליבת התפוח(מומלץ להניח בתוך שקית בד המיועד לבישול ע”מ להקל את איתור הגרעינים לאחר הבישול- או לחילופין להחליף ב1/4 כפית פקטין) וממשיכים לבשל עד להסמכה (20-30 דקות). מוציאים את ליבה התפוח והגרעינים . ומעבירים לצנצנת מעוקרת.

4. מרכיבים את העוגה: 

מוציאים את העוגה מהמקרר, מורחים בעדינות את ריבת האוכמניות ומפזרים מעל את פירורי עוגיות הטחינה, שומרים בקירור. פורסים ומגישים באהבה.

 

ים השיבולים

 

חג שמח!

-->

3 תגובות

  1. תום זילברב כתב/ה:
    June 3, 2014 at 2:44 pm

    היי מורן, אני מכינה את העוגה עכשיו. אין התאמה בין כמות הסוכר בגרמים לכמות הסוכר בנפח, אז רציתי לשאול לכמה בדיוק התכוונת.
    תודה רבה! :)

    • תום זילברב כתב/ה:
      June 3, 2014 at 2:45 pm

      התכוונתי לרשימת המצרכים של פירורי עוגיות הטחינה.

      • moranrudnik כתב/ה:
        June 3, 2014 at 2:50 pm

        היי תום, את צודקת! מיד הולכת לתקן. המשקל בגרמים הוא הנכון 0אני תמיד עובדת בגרמים, ממירה לכוסות עבור הוקראים שאין להם משקל). 100 גרם סוכר = 1/2 כוס סוכר :-)

השאר תגובה

*
*

הרשמו לקבלת עידכונים חמים! הזינו כתובת אימייל:

אולי תאהבו גם את זה?