הבלוג

מי אמר מופלטה? תרבחו ותסעדו!

MIMONA (2)

אני זוכרת, כשהייתי ילדה חגיגות המימונה היו “שייכות” רק ליוצאי צפון אפריקה, זה לא היה “חג לאומי” ואף אחד לא ידע מה זה מופלטה בכלל.
סבתא זהר וסבא שלמה- הוריה של אימי נולדו במרוקו וגידלו את שלושה עשר ילדיהם בעיירה קטנה בשם ספרו (Sefrou) בדירת חדר קטנה שהייתה חלק ממתחם של ארבע דירות שחלקו אפילו מטבח משותף.
סבתא זהר השתייכה ל”שבט” סיבוני, אביה היה סוחר. הוריו של סבא שלמה הגיעו ממעמדות שונים: האמא הגיעה ממשפחה מבוססת והאבא ממשפחה ענייה ולכן הורי אימה לא אהבו את השידוך הזה אך הם התחתנו בכל זאת, והתגרשו כשסבא שלי היה בן שנה. לאה, סבתו מצד אימו גידלה אותו.
כנהוג לתקופה,הורי אימי הכירו בשידוך. כשהייתה סבתי כבת 14 והגיע זמנה לשידוך ביקשה מהורייה לשדך לה גבר חכם, וכך התחתנה עם סבי שהיה אז בן 24.
לאחר נישואיהם במרוקו, לימד סבי תורה בבית הספר היהודי שבעיירה שם נולדו להם 8 ילדים (יתר הדודים שלי וביניהם אימי נולדו בארץ) .כשעלו לארץ, התיישבו באשקלון ולתקופה קצרה הייתה לסבי מכולת קטנה. בתחילה, שימש כחזן של בית הכנסת הספרדי ובשלב מאוחר יותר היה חזן בבית הכנסת ליוצאי יהדות מרוקו באשקלון. הוא גם עבד כמשגיח כשרות בקונדטוריה ובאולם אירועים באשקלון, ולפרנסתו היה סופר סת”ם ומכר מזוזות וטליתות.

IMG_20140421_230118

סבתא זהר וסבא שלמה ביום חתונתם
במימונה שלנו מעולם לא הייתה “מופלטה”- ואצלנו לפיתות הדקיקות האלו קראו בכלל “זרדה”. מה כן היה? היה ז’בן (חלבונים מוקצפים עם סירופ סוכר), היו שקדים וצימוקים מטוגנים, ריבות ואמא שלי מספרת שכילדים סבתא זהר הייתה מכינה סיר עם פולים מבושלים שהם היו אוכלים עם פיתות שנקנו במוצאי חג הפסח.
אין מימונה בלי ברכת “אורך ימים”, ברכה להצלחה בלימודים, בחיים, בזוגיות ופרנסה טובה. כל אחד מהילדים, מהנכדים ומהנינים היה יושב בתורו על כסא ומבורך על ידי סבא שלמה וכשהוא נפטר אחד הדודים לקח אחריות על הברכה. מברכים תוך כדי ניפוף סביב הראש בעלים ריחניים טבולים במעט חלב. בתום הברכה אוכלים תמר ממולא בחתיכת חמאה שמסמל סגולה לעושר ושפע.
כאמור, במרוקו וגם בארץ סבתא שלי לא הכינה מופלטה במימונה ולטענת אימי היא מעולם לא הצליחה להבין מתי יש זמן להכין את הבצק היות ומבחינתה היה הרבה יותר חשוב לסדר ולהחזיר את הכלים של פסח למקום. אחיותייה דווקא כן היו דואגות לקנות קמח מהערבים בתום החג ולהכין את הזרדה.
למעשה, את הזרדה הייתה מכינה סבתא פעם בשבוע בדרך כלל בימי חמישי, ואמא שלי מספרת שלא היא ולא אחיה ואחיותיה אהבו במיוחד את הפיתות הדקיקות האלו עם החמאה והדבש. אלא רק כשגדלו . כך גם היה עם הספינג’…אני לא ממש מצליחה להבין את זה… אבל כנראה ככה זה כשמכינים מאכל כלשהו פעם בשבוע, הוא מאבד מייחודיותו.
אז מה זה בעצם מופלטה/זרדה? מדובר בסה”כ בקמח ומים שפותחים עם שמן ליריעות דקיקות אותן מכינים בערמה במחבת. המתכון פה פחות רלוונטי כמו תמיד במאכלים שמורכבים מקמח ומים המיומנות והטכניקה הם אלו שחשובות. קצת אימון וסבלנות וגם לכם תהיה מופלטה מושלמת!

 

חומרים לכ-40 מופלטות:
1 קילו קמח
1 כפית מלח גדושה
2.5-3 כוסות מים
קערה עם 1.5-2 כוסות שמן

אופן הכנה:
1. מערבבים בקערה גדולה קמח ומלח, מוסיפים בהדרגה מים עד לקבלת בצק רך. מוציאים מהקערה וממשיכים ללוש על השיש עד לקבלת בצק אחיד שאינו דביק.
2. צרים מהבצק כדורים בגודל של משמש, טובלים כל כדור בשמן ומניחים על השיש, מכסים בניילון ונותנים לנוח בשמן לכחצי שעה.
3. מחממים מחבת לחום בינוני ומתחילים לפתוח את הכדורים: משמנים את משטח העבודה ומניחים עליו כדור, “פותחים” כל כדור לדף דקיק ושקוף באמצעות ידיים משומנות ובתנועות סיבוביות. מעבירים בזהירות למחבת (אין צורך לשמן כמובן). פותחים באותו האופן כדור נוסף. כשהמופלטה כשבמחבת מתחילה להזהיב הופכים אותה ומיד מניחים עליה את המופלטה השניה. לאחר כחצי דקה הופכים את שתיהן ומניחים מיד מופלטה שלישית. למעשה פרט למופלטה הראשונה, כל מופלטה מטגנת על צד אחד בלבד. עורמים כך כ 10-15 יח’, מוציאים מהמחבת ועוטפים במגבת נקייה עד להגשה.
4. מגישים עם דבש/סילאן/ממרח שוקולד אבל הכי שווה זה עם ריבת ענבים או כל ריבה ביתית אחרת.

 

לטבעונים שבנינו את התמר עם החמאה אפשר בהחלט להחליף בתמר ממולא מרציפן בייתי
חומרים  לתמרים ממולאים במרציפן טבעוני:
1 כוס סוכר
1/2 כוס מים
3 כוסות שקדים טחונים
5 טיפות מיץ לימון+ קליפה מגוררת מחצי לימון
30 תמרי מג’עול מגולענים
אופן הכנה:
1. מכינים סירופ סוכר: בקלחת קטנה מביאים לרתיחה סוכר ומים, מבשלים כ-4 דקות תוך כדי ערבוב נמרץ. מצננים מעט ומניחים בצד.
2. מכינים את המרציפן: מכניסים למעבד מזון שקדים טחונים, מיץ לימון וקליפת לימון מגוררת מתחילים לעבד תוך כדי הוספה הדרגתית של סירופ הסוכר עד לקבלת בצק רך ומעט דביק. מעבירים למקרר לשעתיים לפחות. מוצאים ולשים את הבצק. יוצרים גלילים שמנמנים ומניחים בעדינות במרכזו של כל תמר מגולען.

MIMONA

בברכת תרבחו ותסעדו! חג מימונה שמח וטעים!

-->

השאר תגובה

*
*

הרשמו לקבלת עידכונים חמים! הזינו כתובת אימייל:

אולי תאהבו גם את זה?