קצת הסטוריה על השוקולד

?קצת היסטוריה על השוקולד, כיצד הכל התחיל

אי שם בהרי האנדים בדרום אמריקה לפני כ-15,000 שנה גילה לראשונה האדם את הזנים הקדומים של צמח הקקאו.

איך הם גילו? פשוט מאד; הם שמו לב שבעלי החיים השונים ביער: קופים, סנאים, עטלפים, ומכרסמים שונים אוכלים את הציפה הלבנה שעוטפת את פולי הקקאו (ומתעלמים כמובן מהזרעים המרירים) אז גם הם אכלו ונהנו.

בשלב מסוים גילו הילידים שכאשר הזרעים, שנופלים על האדמה ומתייבשים בשמש הם מקבלים טעם מיוחד ועם הזמן למדו לרסק ולקלות אותם ולהשתמש בהם.

במאה הרביעית לספירה החלה להתפתח תרבות המאיה באיזור מקסיקו בעל האקלים החם והטרופי, מה שאפשר לבני המאיה לגדל את עצי הקקאו באקלים המתאים מאד לצמח המפונק הזה.

בכתבים שנשמרו מתקופת המאיה, הקקאו מוזכר כמזון האלים, הם היו הראשונים שהכינו משקה מקקאו, משקה מותרות ששימש לפולחן דתי והיה מיועד למלכים ובני אצולה בלבד, הוא לא היה מתוק, לרוב תובל בצ’ילי (ולעיתים אף הוסף קמח תירס לסמיכות) ונשתה בעודו חם.

האצטקים, חברה נוספת (מאות ה- 14-15 לספירה) בעלת תרבות עשירה ומפותחת אף הרחיבה את השימוש בפולי הקקאו:

  1. במלחמות ובקרבות – הלוחמים האצטקים נהגו לשתות משקה שוקולד לפני צאתם לקרב- כדי לאזור אומץ ולהתמלא באנרגיה.

  2. בפולחן – נערות צעירות שהועלו כקורבן לאלים, הושקו בשוקולד כדי שהדם שלהם יהיה עשיר בשוקולד, מה שלפי אמונתם אפשר להם להתקבל כמנחה רצויה אצל האלים.

  3. בכלכלה – פולי הקקאו שימשו כמטבע עובר לסוחר. לדוגמא: פול אחד = עגבנייה, 10 פולים = ארנבת, 100 פולים = עבד צעיר וחסון.

  4. בבית האצולה והמלוכה – שימש כמשקה יומיומי למלך ולבני האצולה בלבד. משקה השוקולד האצטקי- Xocolatl הכיל בנוסף לצ’ילי גם פירות, וניל, דבש ופלפל אנגלי ונשתה קר.

מונטסומה, המלך האטצקי האחרון, היה ידוע בחיבתו הרבה לשוקולד (היה שותה לא פחות מ- 50 ספלי שוקולד ליום!) וגם היה נוהג לערבב את משקה השוקולד שלו עם שלג (הגלידה העתיקה בעולם , אולי?).

הבאים בתור היו הספרדים, שבתחילת המאה ה- 16 הבינו את החשיבות הכלכלית של השוקולד  לאחר שהביס את מונטסומה, שלח לספרד ספינות מלאות בפולי קקאו.

למרות טעמו המר- מלך ספרד ומלכתו אהבו את המשקה, ועל פי רשומות הארמון חלק מהגבירות אף הוסיפו למשקה סוכר ותבלינים נוספים כגון קינמון במטרה לשפר את טעמו המר.

באמצע המאה ה- 16 כבר יצאו משלוחים סדירים של קקאו ממקסיקו לספרד, הספרדים למדו את שיטות הגידול והטכניקות בשימוש בפולי הקקאו מהאצטקים: השתמשו בשיטות האצטקיות לדחיסת אבקת הקקאו לטבלאות, השתמשו בחמאת הקקאו לצרכים קוסמטיים ועוד.

בספרד, שתיית משקה שוקולד לארוחת בוקר הפך למנהג חברתי נפוץ, Chocolaterias ? סוג של בתי קפה ומקומות מפגש חברתי לשתיית שוקולד החלו לצוץ אולי משום התגלית הספרדית להוספת סוכר למשקה- יש גם שהוסיפו שקדים ואגוזי לוז.

הנשים כל כך אהבו את השוקולד עד כדי מרד בבישוף שאסר על שתיית שוקולד במהלך המיסה בכנסייה… אותו בישוף, נמצא מת לאחר כמה חודשים בנסיבות מסתוריות, יש המעריכים שזאת עקב שתיית משקה שוקולד מורעל.

השוקולד התפשט לאורך נתיבי המסחר כך שבמחצית המאה ה-17 השוקולד הגיע גם לאיטליה ולצרפת (שם הפך ללהיט מיידי ופופולארי בקרב בני האצולה- הנסיכה מריה תרזה שנישאה ללואי ה-14 שתתה למעלה    מ-7 ספלי קקאו ביום, מדאם דה פומפדור , פילגשתו של לואי ה- 15 עיצבה סט ספלים מהודר לשתיית השוקולד ואפילו מארי אנטואנט אשתו של לואי ה-16 העסיקה שוקולטייר אישי שהביא לשילוב חדש בעולם השוקולד: שוקולד-תפוז.

מצרפת הגיע השוקולד לשוויץ, גרמניה ובריטניה ומשם התפשט גם למושבות באמריקה הצפונית, והשאר היסטוריה!

 

“החומר בחלקו לקוח מתוך הספר “שוקולד” ובאישור הוצאת “על השולחן מרכז גסטרונומי*

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>