טארט טטאן אלילי של תאנים ופסיטוקים

טארט טטאן אלילי של תאנים ופסיטוקים

 

אמרתי זאת לא פעם, בימים כאלו, אני נזכרת למה אני קוראת לאיש שאיתי “החצי”. הוא באמת החצי המשלים שלי, יש לו תמיד רעיונות או הצעות שגורמות לי לייצר דברים חדשים ויצירתיים. למען האמת, כשאני חושבת על זה, הוא המוזה שלי!

חזרנו בשבת אחה”צ מיום עמוס וגדוש כל טוב עם הילדים, חברים טובים ומשפחה! הילדים מותשים ושקטים בספסל האחורי, גלגל”צ ברקע, החצי נוהג ואני כבר מתחילה לנקר מעייפות.

“מה, יש כבר תאנים בשלום וטובות?”  זינקתי פתאום למראה ארגזי הקרטון של הירקן ועליהם כיתוב אדום : תאנים מתוקות, ליצ’י מהמם, ופרחים.

“נראה לי שכן, יש פה מישהו שיש לו דברים שווים, לעצור לקנות?” ענה החצי והזדקף לו בכסא בחשיבות.

“אני קונה רק אם זה טעים” סיננתי שיצאתי מהרכב לעבר הטרנזיט שעמד בתחנת אוטובוס, בצל.

“תגיד, התאנים מתוקות?” חייכתי מפה לאוזן.

“מה זה מתוקות, תצטרכי אישפוז אחרי שטטעמי!” ענה ומיד הגיש לי תאנה בצועה.

וואלה, צודק הבחור, התאנים היו מדהימות.  אז קניתי.

קופסא ב- 25 ש”ח, 2 קופסאות ב- 40, עד עכשיו אני מתחרטת שקניתי רק אחת “כי מה אני אעשה עם כל כך הרבה תאנים…?”

“מה נכין איתן?” שאלתי את החצי תוך כדי “בליסה” של התאנה השלישית שלי.

“אולי נכין טארט טאטן מתאנים?” הציע.

נדלקתי על הרעיון, והכרזתי “טארט טאטן עם תאנים ואגוזים!”

מכיוון שמעולם לא הכנתי טארט טאטן, שוטטתי לי באינטרנט אחר הסברים, והמתכון הראשון שקפץ לי היה המתכון של רוני ונציה לטארט טאטן קלאסי עם תפוחים, בדקתי שיש לי את כל הרכיבים בבית והתחלתי להכין.

“אין אגוזים” אמרתי באכזבה.

“גם לא שקדים?” שאל.

“רגע רגע, יש פיסטוקים!” זינקתי בשמחה “זה יילך טוב עם התאנים!” .

אז זה המתכון שלי – לאחר שיפוצים של המלית (הבצק של רוני ונציה נהדר, מבחינתי אין מה לשנות בו!).

רכיבים:

2 כוסות קמח

175 גרם חמאה

קורט מלח

כף סוכר

ביצה L

3 כפות מים קרים

למלית תאנים ופיסטוקים:

12 תאנים גדולות ובשלום

מיץ מחצי לימון

100 גרם חמאה

1/2 כוס סוכר לבן

3 כפות דבש

2 תרמילי הל ירוק

5 מסמרים של ציפורן

כף מים

12 תאנים גדולות ובשלום

1/2 כוס פיסטוקים שלמים

להגשה:

תאנים טריות

שמנת חמוצה

פיסטוקים קצוצים

מחבת  ברזל בקוטר 30 עם ידית נשלפת (או מחבת רגילה שהידית שלה מצופה היטב בנייר כסף)

איך מכינים?

1. מכינים את הבצק: מכניסים למעבד מזון ( אני משתמשת בתרמומיקס) את הקמח, הסוכר והמלח ומערבבים מעט. מוסיפים את החמאה הקרה, בקוביות ומעבדים עד לקבלת בצק עם פירורים גסים.

2. מוסיפים את הביצה והמים עד לקבלת בצק אחיד, מכדדרים, משטחים מעט לאליפסה ומעבירים למקרר עד אשר המלית תהיה מוכנה.

3. חותכים את כל התאנים לרבעים ומטפטפים עליהן כמה טיפות לימון.

4. שמים את המחבת על אש גבוהה ומכניסים את החמאה , הציפורן וההל, כשמתחיל בעבוע עדין על החמאה מוסיפים את הסוכר והדבש , מנמיכים ללהבה בינונית- גבוהה ומערבבים ללא הפסק עד אשר מתקבל מעין קרם בצבע צהבהב. מסירים מהאש ומצננים לדקה שתיים.

5. מסדרים את התאנים  (איך שרוצים, אני סידרתי למעין שבלול) כשהחלק הפנימי של כל תאנה פונה כלפי מטה ומחזירים לאש גבוהה, תוך בעבוע לכ-5 דקות  (לשחק קצת עם המחבת כדי שתתחמם באופן אחיד).  כשהקרמל מקבל את צבעו חום הופכים את התאנים  ומפזרים פיסטוקים, ממשיכים לבשל לעוד דקותיים.

6. מניחים בצד לצינון לכ- 10 דקות, עד אשר המחבת עדין חמה, אבל לא רותחת.

7. מחממים תנור ל 190-200 מעלות.

8. מוציאים את הבצק מהמקרר. על משטח מקומח, מרדדים לעיגול, קצת יותר מקוטר המחבת . מרימים בעדינות ובעזרת המערוך ומניחים על התאנים המקורמלות שבמחבת. את השוליים של הבצק, דוחפים בעדינות מתחת למלית. את הבצק יש לחורר עם מזלג או לחרוץ עם סכין כדי שיהיה לאדים לאן לצאת.

9. אופים למשך 30 דקות, עד אשר הבצק מזהיב (אני התחלתי לבדוק אחרי 25 דקות).

10. מוציאים מהתנור ומצננים לכמה דקות. לוקחים צלחת הגדולה מקוטר המחבת, מניחים על המחבת החמה והופכים ביחד את הטארט.

מצננים מעט. פורסים משולש ולידו תלולית שמנת חמוצה ומפזרים מעל ובנדיבות פיסטוקים קצוצים גס.

וזה בדיוק מה שעשיתי (ואפילו אכלתי מנה וחצי), תוך כדי האזנה לאדית פיאף המדהימה, מי צריך יותר מזה?

קישור למתכון של רוני ונציה לטארט טאטן קלאסי עם תפוחים

יום המודעות הסגול למחלת האפליפסיה

יום המודעות הסגול למחלת האפליפסיה

אתמול ה- 26 לחודש מרץ, חל יום מודעות סגול ובינלאומי למחלת האפילפסיה והיום ממשיך איתו שבוע המודעות למחלה בתאריכים 27-31 במרץ .

השבוע הזה סגול במיוחד. מה זה אומר? בשבוע זה מוזמנים כ-ו-ל-ם לאכול, לבשל, לדבר, לצלם ולהרגיש סגול.

יולה זובריצקי , חברה וצלמת מוכשרת וגם אישה עם כוחות על, היא זו שהתחילה בארץ כבר לפני שנה  את היוזמה שמשגעת את הרשת ביחד עם שותפתה למיזם MIYU , מירה-בל גזית.

לטובת העלאת המודעות ליום הסגול ולשבוע הסגול נרתמו, שפים רבים, קונדיטורים מוכשרים והמון המון אנשים עם לב טוב ורחב את כולם תמצאו בכתבות וצילומים ברחבי האינטרנט וברשת הפייסבוק.

בחודש האחרון העלאתי תמונות של לא מעט מוצרים, מאכלים וחומרי גלם סגולים, והנה פה שני מתכונים סגולים במיוחד לשבוע המיוחד הזה:

אחד מהסלטים של אמא שלי שאני הכי אוהבת זה סלט סלק  עם אורז בצל ירוק ומיונז. ופעם כשרציתי שהיא תכין לי אותו הייתי שולחת את חן, אחותי האמצעית, כי ככה זה אצלנו ולמרות הכחשותיה של אימי- התרגלנו שכל מה שהיא מבקשת, היא גם מקבלת (סיפור ארוך, הסברים וספקולציות בפעם אחרת).

זה סלט נהדר, קליל, טעים וקל להכנה וכמובן סגול סגול, .. הרי בשבוע מודעות סגול למחלת האפילפסיה עסקינן, לא?

הנה הוא פה עם שינויים קלים מהמקור של אימי- בהתאם לטעמי האישי.

מתכון לסלט קר ואביבי של סלק ואורז

מצרכים:

כוס אורז מבושל לפי הוראות יצרן ומצונן לטמפרטורת החדר

2 סלקים בינוניים קלופים שבושלו במים עד להתרככות

2-3 גבעולי בצל ירוק, כולל הגבעול הירקרק, קצוצים לטבעות

2 כפות מיונז

כפית חרדל (לא גרגירים)

כף וחצי חומץ

1/2 כפית סוכר

1/2 כפית מלח

פלפל לפי הטעם

מה עושים? מגרדים את הסלק במגרדת ומוסיפים את יתר המרכיבים, מערבבים, בודקים טעמים ומשפצים לפי הצורך והטעם ומכניסים למקרר בכלי אטום, כי הסלט הזה הכי טעים כשהוא קר קר ביום שימשי  ואביבי כמו שהיה היום.

ואי אפשר גם בלי קינוח סגול, כמתבקש.

קינוח אישי של מרציפן סלק ומוס שוקולד

מצרכים לכ-10 מנות אישיות קטנות, תלוי בגודל השוט.

100 גרם מרציפן שקדים

1/4 מסלק קטן וקלוף שבושל במים עד להתרככות + כפית מים מהבישול

200 גרם שמנת (שזה בדיוק 200 מ”ל שמנת)

70 גרם שוקולד מריר 70%

30 גרם שוקולד חלב

שקיות זילוף ושוטים מזכוכית או פלסטיק.

פניני קראנץ’ או גפרורי שקדים קלויים לקישוט מעל.

איך מכינים?

  1. מחממים 100 גרם/מ”ל מהשמנת לסף רתיחה, מוסיפים את שוקולד (מריר וחלב) ומניחים בצד לחצי דקה מבלי לערבב, מערבבים היטב עד להמסה מלאה של כל גושי השוקולד (קיבלנו גנאש נוזלי למדי) ומניחים בצד להתקרר מעט.
  2. בינתיים, מגרדים את הסלק במגרדת לגודל הכי קטן שניתן, מוסיפים למרציפן ביחד עם כפית מהמים הסגולים ומעבדים למחית אחידה וסגלגלה. מעבירים לשקית זילוף.
  3. לגנאש , שהתקרר לו בינתיים מוסיפים את יתר השמנת (100 גרם/מ”ל) ומקציפים עד אשר מתחילים להיווצר סימני הקצפה, אנחנו מקבלים למעשה מוס שוקולד אוורירי (אל דאגה הוא עוד יתייצב בקירור) ומניחים בינתיים במקרר.
  4. מזלפים בתחתית הכוסיות את תערובת המרציפן והסלק  בגובה של 1/2 ס”מ לערך.
  5. מזלפים מעל את מוס השוקולד לכ-פי שניים מגובה המרציפן (המוס יהיה עדיין מעט נוזלי כרגע, אבל אחרי הקירור יתייצב למרקם נהדר).
  6. מקשטים בגפרורי שקדים קלויים או בפניני קראנץ’ ומכניסים לשעה (לפחות) למקרר.

אפילו הלוגו שלי התחפש לו לצבע הסגול ויישאר כך עד יום חמישי ה- 31 במרץ

ואתם יודעים מה… לא יודעת למה.. אבל הכל נראה לי סגול אתמול… זה כנראה באמת היה היום סגול!

אחותי ששוטפת כלים (כשלעצמו זה מחזה נדיר) במכנסיים סגולים, נעם עם החלוק מגבת הסגול שלה ועוד המון חפצים אחרים בבית- הכל סגול!

קציצות

קציצות “שאריות” בתרמומיקס- 2 דקות עבודה!

טוב, זה לא חדש, אני מתה על התרמומיקס שלי! אבל הפעם אפילו הוא התעלה על עצמו.

הכל התחיל כשפתחתי את המקרר וראיתי שנשאר קצת  מזה, וקצת מזה וקצת מזה. ונזכרתי באבא שלי היה מומחה בלהכין פשטידת שאריות במחבת. וכשמה כן היא, הוא פשוט היה פותח את המקרר ורואה מה נשאר, מזה היינו מקבלים לארוחת ערב פשטידה (במחבת שהופכים אח”כ בזהירות עם צלחת גדולה) או תבשיל (במקרה שהיה גם בשר שצריך “לנצל”). לפעמים זה היה יוצא מעולה… ולפעמים ככה ככה.

אז קדימה למתכון, בלי הרבה ברבורים הפעם- קציצות של “שאריות” ב-2 דקות עבודה: Continue reading קציצות “שאריות” בתרמומיקס- 2 דקות עבודה!

סדנת זוגות לוולנטיין- 14 בפברואר

סדנת זוגות מיוחדת לוולנטיין (חג האהבה הלועזי)- 14 בפברואר

השנה סדנת זוגות מיוחדת לכבוד הוולנטיין- אז אם בא לכם/ן להפתיע את בן/בת הזו, הנה מפרט הסדנא ועלויות:

פתיח: פונדו שוקולד מפנק עם מגוון פירות טריים ומתוקים מלווה ביין מבעבע.


חלק א’: – משחקון זוגות באמצעות- פורצ’ין פרלין

בן או בת הזוג שיזמינו את הסדנא יוכלו לרשום איחול זוגי/שאלה או כל דבר אחד לבן/בת הזוג שלהם בפתק שיוחבא בתוך פרלין מיוחד שאני מכינה עבורכם.

חלק ב’: – הכנה של השוקולדים

חלק זה כולל רקע קצר על פולי קקאו, השוקולד,טעימות של סוגי השוקולד השונים, טמפרור, זילוף לתבניות וכדומה.
נכין בעצמנו מגוון סוגי מתוקים: פרלינים בתבנית, נכין ונקשט שוקולד על מקל בצורת לב.


התמונות באדיבותו של שי גלבוע (שוב המון תודה!)


Continue reading סדנת זוגות מיוחדת לוולנטיין (חג האהבה הלועזי)- 14 בפברואר

סדנת שוקולד מעשית ללימוד בסיס השוקולד-סדנת בוקר

סדנת שוקולד מעשית  ללימוד בסיס השוקולד-סדנת בוקר
בעקבות הדרישה לסדנאות בוקר באמצע השבוע,
אני מתחילה בקו סדנאות חדש: סדנאות הבוקר מיועדות למי שמעוניין ללמוד את בסיס “סודות” השוקולד ורוצה להמשיך את רוב התרגול בעצמו בבית.
אז מה עושים בסדנא?
  • איך הכל התחיל?? רקע קצר על פולי קקאו והשוקולד.
  • טעימה מודרכת של סוגי השוקולד השונים (ולרונה-גראן קרו וקליבו)
  • החלק המדעי של השוקולד- טמפרור, יציקה לתבניות, זילוף ועוד?
  • במהלך הסדנה נכין בעצמנו פרלינים טראפלס במגוון טעמים וכמובן נטעם ונאכל הרבה שוקולד.

כולם לוקחים חלק בהכנה: הסדנה מעשית ומאפשרת להכין בבית את מגוון השוקולדים שנלמד להכין.

כל משתתף בסדנא ייצא עם שוקולדים, מעשה ידיו!

כמה זמן נבלה ביחד? כ- 3 שעות

מועד הסדנה הקרובה:  22.02.2011, מתחילים בשעה 09:00 ומסיימים בשעה 12:00 לערך.

Continue reading סדנת שוקולד מעשית ללימוד בסיס השוקולד-סדנת בוקר

יום המרק 21/12-

יום המרק 21/12- “מה, רק אני אוכ?ל מרק?”

שני אנשים שיקרים לליבי, עשו מעשה מדהים, גייסו עשרות מסעדות מדרום הארץ ועד הצפון, כדי לאפשר לכולנו לעזור לעמותת “לשובע”  שמשנים יום יום לאלפי אנשים את העתיד והופכים אותם מאנשים רעבים לשבעים.

האנשים המקסימים האלו, דודי כליפא ונעמה פלד, הלוא הם צוות “בייגלה” שמשגע את כולנו במהלך השנה בטעמים, ריחות, ניחוחות והמון אהבה, סחפו, בקסם המיוחד שלהם, המונים מתחום הקולינריה לכבוד היום המיוחד הזה.

איך זה עובד? פשוט מאד: ב- 21.12 כולנו הולכים לאכול מרק במסעדות שברשימה הזו, ובסוף יום המרק בעלי המסעדות ייסכמו את מכירות המרקים ויעבירו את התמורה ישירות לעמותת לשובע.

הכל על יום המרק ועל המסעדות , האנשים והבלוגרים שהצטרפו תוכלו לקרוא פה.

והנה המתכון למרק שוקולד חם ומתובל שלי שעבר שדרוג מושחת עם רביולי ערמונים במיוחד לכבוד יום המרק: Continue reading יום המרק 21/12- “מה, רק אני אוכ?ל מרק?”

ביקורת שוקולד מפריז

ביקורת שוקולד מפריז

טוב, אחותי חזרה מסוף שבוע קסום בפריז. אחרי הזהרות חוזרות ונשנות שלא תעיז לחזור לארץ בלי איזה שוקולד מעניין…. (לא באמת, כי ברור שהיא הייתה מביאה! שלא לדבר על יתר המתנות שקיבלתי!), לבסוף, הגיעה אריזת פרלינים מדהימה ביופייה.

הדבר הראשון שבולט, בטרם טעימת הבונבונים: האריזה, השקית, תשומת הלב לפרטים הקטנים…. אחד הדברים המקסימים והחשובים בעיני.

כמובן, שכל הפרלינים שם בטבילה (Enrobage), כיאה לסגנון הצרפתי והאהוב עלי. כמובן שלא מדובר בשוקולד שהוא בעבודת יד, רואים שהחיתוך מדויק ונעשה בגיליוטינה ונראה גם שהציפוי והטבילה נעשו במסוע חשמלי.

אבל מה, הכל מתחיל בעיצוב- שימו לב איך נראה חלון הראווה:

ממש כמו תכשיטים בחלון ראווה. פשוט ומקסים. צילום: קרן מנור Continue reading ביקורת שוקולד מפריז

סופגניות, סופגניות, סופגניות.. איזה כיף שבא חנוכה!

סופגניות, סופגניות, סופגניות.. איזה כיף שבא חנוכה!

אוי, כמה שאני אוהבת סופגניות, אוהבת , אוהבת , אוהבת… הבצק, השמן.. הריבה… יאמי.

אני חייבת להודות שאני דווקא חסידה של הסופגנייה הפשוטה, טובה כזו, עם ריבה פשוטה (כמו ההיא שיש בקופסת שימורים בצבא או ריבה ביתית-מתכון בהמשך) ומעל מעט אבקת סוכר, אבל לפעמים אפשר וגם רצוי (כמובן )להזריק פנימה גנאש שוקולד לפעמים ביחד עם ריבת התות, או גנאש קפה או גנאש עם נוגט וכמובן שריבת חלב משתלבת נהדר. אבל זהו. לא תמצאו אותי מתלהבת מכל הסופגניות במיליון טעמים שיש בשוווקים. לא הקטע שלי.

השנה החלטתי שאני תרה אחר המתכון המושלם, ואחרי כמה ניסויים, ועוד כמה סופגניות בבטן שלי ושל הילדודס, אחיינים שלי, אחותי, של החצי שלי ושל הח’ברה מהעבודה שלו… הגעתי למתכון מושלם עם שני רכיבים סודיים: Continue reading סופגניות, סופגניות, סופגניות.. איזה כיף שבא חנוכה!

לביבות תפוח אדמה,גזר וגבינה ברוטב יוגורט,שום,שמן זית ואגוזי מלך

לביבות תפוח אדמה,גזר וגבינה ברוטב יוגורט,שום,שמן זית ואגוזי מלך

“אמא?…” קראה  לי נעם לפתע תוך כדי קפצוץ מאושר באויר ביום שישי בצהרים

“יש לנו לביבות?” שאלה.

“לא” עניתי תוך כדי תהייה על העירנות של הילדה ביום שישי בצהרים…מה עם איזו אתנחתה להורים? קצת שינה… איזה סייאסטה נחמדה.

“אז אולי נכין?” התעקשה.

“יאללה” עניתי בהתלהבות, שאני אסרב להצעה להכין אוכל ועוד עם הבת שלי…

הנה המתכון מובא לפניכם, לא הספקתי לצלם את נעם מתענגת עליהם…לפני שבלעה לה את כל הלביבות בתאווה, דווקא הייתה תמונה טובה לראות אותה זוללת אותן.

 

צילום:מורן יטבת רודניק Continue reading לביבות תפוח אדמה,גזר וגבינה ברוטב יוגורט,שום,שמן זית ואגוזי מלך

תפריט קינוחים חדש למקס ברנר

תפריט קינוחים חדש למקס ברנר

לפני הכל, גילוי נאות- הייתי אורחת של המסעדה.

האמת, כשהציעו לי להצטרף לערב השקת קינוחים חדשים על ידי עודד ברנר ב-”מקס ברנר”‘  רוטשילד, חשבתי בדיוק 2 דקות ומיד הסכמתי בשמחה. שאני אפספס הזדמנות להכיר אישית את הבן אדם שייסד ( או לפחות חצי מהמייסדים) של מקס ברנר? אז זהו. שלא. לא אפספס. בעיקר לא כשוקולטיירית. זה בטוח.

אני יודעת שהמותג “מקס ברנר” שנוי במחלוקת, יש כאלו שמטורפים עליו, ותרים אחר הזדמנות “להזריק” את השוקולד שלו, ויש שוחרי שוקולד מריר- כמוני , שבעיקר קשה להם עם המתיקות  המוצרים והקינוחים שם.

על דבר אחד אי אפשר להתווכח, עודד ברנר בחור מקסים, עם יצירתיות ואורח רוח שובה לב (וגם על זה ארחיב בהמשך) שהצליח לעשות את הלא ייאומן:

27 סניפים בעולם (3 בארה”ב, 20 באוסטרליה, 2 בפיליפינים ועוד 2 בסינגפור) ו- 6 סניפים בישראל (הרצליה, נתניה, ראשל”צ ו-3 בתל אביב)! זה פשוט מטורף, לכל הדעות.

עודד ידוע גם ביצירתיות שלו בעיצוב האריזות והקופסאות, לדעתי היה הראשון שיצא עם קופסאות פח לשוקולד בארץ, עליהם התנוסס מאז שמקס פיכטמן עזב (היום עם מעט תוספות ואיורים נוספים) פרצוף קירח עם עגיל באוזן (העתק של עודד, אגב- טוב, עוד נגיע לזה בהמשך).

טוב, אז לכבוד ההשקה של הקינוחים החדשים השיקו גם תפריט (הארד קופי)  בסגנון של “מקס ברנרי” מובהק:  צבעוני, מקושט  ומיוחד כמו שרק יונתן פקטור המעצב יכול לעשות.

“על התפריט המתוק החדש, אני חולם כבר הרבה זמן” מספר לנו עודד “בשנים האחרונות אני מוצא  עצמי רושם כל מיני רעיונות, על כל פתק אפשרי, החדר שלי מלא בניירות של תפריטים, גזרי עיתונים, מה לא” מוסיף עודד בעיניים בורקות.

צילום: מורן יטבת רודניק Continue reading תפריט קינוחים חדש למקס ברנר